Is Windesheim wel zo rolstoelvriendelijk?
- Bas Meijer, Arjen Bloem
- 17 okt 2016
- 2 minuten om te lezen
ZWOLLE – Hogeschool Windesheim is zeer flexibel met het verlenen van rolstoelen aan minder valide mensen. Het X-gebouw is ontworpen met de bedoeling dat alles ook voor mindervalide mensen met een rolstoel toegankelijk is. Dat is alleen niet het geval.
Sanne ter Heide, woordvoerder van SCHIB, pleit voor een betere mobiliteit binnen het X-gebouw. ‘’Toen deze school gebouwd was lieten we Jan Willem Meinsma (red. vertegenwoordiger Windesheim) een paar uur zich voor laten bewegen in een rolstoel.” Volgens Meinsma gebruik je hierbij toch meer spieren dan men denkt. Dankzij Sanne zijn onder andere spinnen bij de invalidetoiletdeuren gekomen waardoor de deuren nu automatisch sluiten.
Ze gebruikt de vlakke gedeeltes op de trappen, terwijl die alleen bedoeld zijn voor karretjes van de catering en ander personeel. Ze vindt dat er, ondanks dat het gebouw al af is, nog wel wat kan gebeuren aan de toegankelijkheid van het gebouw. ‘’Normaal moet ik met de lift van een verdieping aan de ene kant naar het gebouw naar de andere kant van het gebouw om daar de lift te kunnen gebruiken’’, zegt ze, ‘’Ook worden de liften gebruikt door mensen die wel met de trap kunnen, maar dat weigeren’’. Ze kiest ervoor om dan toch de vlakke gedeeltes op de trap te gebruiken om toch snel aan de overkant te kunnen komen.
Een oplossing vindt zij dat dat er bordjes op gehangen kunnen worden bij de liften waarop staat dat mensen die mindervalide of slecht te been zijn voorrang moeten krijgen bij de lift. ‘’Het zou ook een idee kunnen zijn dat ik bijvoorbeeld een sleutel krijg waardoor de lift naar mijn verdieping toe komt in plaats van dat de lift bij elke verdieping stopt omdat er mensen in willen’’, vervolgd ze.
Uit onderzoek door studenten blijkt dat het gebouw inderdaad niet geschikt is voor mindervalide mensen. Een voorbeeld hiervan zijn de kleine liften. Het is moeilijk om met een rolstoel de lift in of uit te manoeuvreren. Ook zijn trappen niet geschikt voor mensen die slecht te been zijn. De resultaten van dit onderzoek sluiten aan bij de opmerking van Sanne over de integrale toegankelijkheid; ”Het laat echt de wensen over”.
Architect Pim Pompen van Broek Bakema zegt dat er wel rekening is gehouden met alle eisen voor gehandicapten. Er is niet rekening gehouden met mensen met ADHD, want volgens studenten met ADHD is het zeer afleidend dat alle muren van glas zijn.
SCHIB is het platform Studenten Contact Hulp Informatie bij Beperking dat zich in zet voor de belangen van 1100 studenten met een beperking.
Comentários